skip to Main Content

iRaypair werkt ESD-veilig door het gebruik van professionele ESD-veilig gereedschap en een ESD-veilige werkruimte.

Wat is ESD?

Electro Static Discharge (ESD) staat voor elektrostatische ontlading, en betreft een vonk; een miniatuur bliksem die overspringt van een geladen geleidend oppervlak naar een ander geleidend oppervlak. Het is de ontlading van opgebouwde statische elektriciteit.

Als we miniatuur bliksem zeggen, bedoelen we bijvoorbeeld de lading die ontstaat bij het wrijven van een ballon over textiel, het uittrekken van een trui, of het vastpakken van een autodeur op een droge winterdag. Maar reguliere bliksem is ook een vorm van elektrostatische ontlading.

Deze snelle verplaatsing van wat daarvoor een statische — dus niet bewegende — lading was, kan vuur, explosies, EMI, RF, warmte, licht en zelfs geluidsgolven veroorzaken. Hierdoor kan elektronica beschadigen.

Het gevaar van ESD: het fenomeen is moeilijk waar te nemen. ESD veroorzaakt door een persoon is pas fatsoenlijk waar te nemen als er minimaal 3000 volt vrijkomt bij een ontlading. Elektronische apparaten of onderdelen kunnen echter al bij een ontlading van minder dan 100 volt beschadigd raken.

De mens is de meest vervuilende factor in de ESD wereld; we zijn een bron van statische oplading. Alleen al door te bewegen bouwen we veel statische oplading op. Binnen de werkomgeving wil je deze statische lading via de aarde laten afvoeren, net zoals we dat doen met bliksemafleiders. ESD voorkomen kan met ESD control oplossingen.

Welke maatregelen treft iRaypair om ESD op de werkplek te voorkomen en te controleren?

ESD-veilig gereedschap

iRaypair maakt uitsluitend gebruik van het WiHa gereedschap om uw reparaties zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Wiha’s ESD gereedschappen hebben dissipatieve handgrepen met een gedefinieerde oppervlakte weerstand van 10^6 – 10^9 Ohm. Dit garandeert een gecontroleerde ontlading zodat schade aan kwetsbare componenten van uw smartphone voorkomen wordt.

ESD-veilige werkplek

iRaypair maakt gebruik van een ESD polsband en tafelmat. Aan de ESD polsband hangt een snoer dat richting een aardpunt gaat. Op moment dat je lading opbouwt door bewegingen, wordt deze gecontroleerd afgevoerd via een Common Point Ground — het gemeenschappelijk aardingspunt voor de polsband en de ESD tafelmat.